even voorstellen: LAG-lid Anne marie van dam
“Na mijn opleiding Bodemkunde aan de Wageningen Universiteit heb ik 15 jaar landbouwkundig onderzoek gedaan, waarvan de laatste tien jaar in Lisse, in de bloembollenteelt. Ik ben daarna voor mezelf begonnen als deskundige bodem en bemesting. Ik werk nog steeds voor de bollenteelt, maar gaandeweg ben ik steeds meer een allrounder geworden. Ik onderzoek, adviseer, geef les en ontwikkel lesmateriaal“.
“Ik heb een paar boeken geschreven, zoals Bemesting in de bloembollenteelt en Leve de bodem! Een gezonde basis onder elke tuin.

Ik ben nu bezig met een nieuw boek over de geschiedenis en de toekomst van stikstofbemesting. Erg fascinerend, als je ziet dat we al zo lang bezig zijn om vanuit de hele wereld stikstofmeststoffen hier naar toe te halen, b.v. chilisalpeter. Ik vind het ook leuk om kennis als vrijwilliger in te zetten, b.v. voor het Groene Idee Café in Leiden, waar ik woon”.
“Ik ben meer dan 10 jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met LEADER, toen ik het project ‘Polderpad’ deed voor Boerderij ’t Geertje in de Geerpolder. Ik ben daarna door Bart Soldaat gevraagd of ik geen interesse had om LAG-lid te worden. Het leek me interessant om te zien wat er allemaal speelt en leeft in het gebied. Daarom heb ik ja gezegd.”
“Je merkt dat je als LAG gedurende de uitvoering van het programma een groeiproces met elkaar doormaakt, waarbij je het beoordelen van de aanvragen steeds beter in de vingers krijgt. Er zijn mooie dingen tot stand gekomen. Wat mij positief verrast heeft, is dat er zoveel goede initiatieven op het toen nog nieuwe thema Circulaire economie binnen kwamen”.
“Het programma in de nieuwe periode sluit beter aan bij mijn vakkennis, waardoor ik ook vaker als ambassadeur van projecten kan optreden. Ik ben ook blij met de Proeftuinprojecten, waardoor we innovatieve ideeën een push kunnen geven. En last but not least: de bureaucratie is gelukkig in deze periode ook duidelijk minder.”