interview met jeroen baatenburg de jong

Als onderdeel van het LEADER-programma Holland Rijnland zijn van alle projecten korte video’s gemaakt. Deze zijn allemaal te vinden op het YouTube kanaal van LEADER Holland Rijnland.

Ook is er compilatievideo te vinden die in een kleine 7 minuten een mooi overzicht geeft van het hele programma.

Dat alle video’s er zo goed uitzien, is het werk van Jeroen Baatenburg de Jong uit Amsterdam. Hij is niet alleen een ervaren filmmaker, maar ook al bekend met LEADER, omdat hij in het verleden al voor verschillende LEADER-projecten video’s had gemaakt, b.v. voor het Limes-project De Limissie.

“Aanvankelijk was het idee dat de initiatieven zelf, nadat ze van mij wat tips&tricks hadden meegekregen, voor het filmmateriaal zouden zorgen. Ik zou dan alleen zorgen voor de montage, de muziek en de ondertiteling. Dat bleek in de praktijk niet te werken: of er kwam niks of ze stuurden een bestand van 30 gigabyte en dan moest ik er maar iets van zien te maken”.

 

Om toch te zorgen dat er van elk project een video zou komen, is Jeroen gevraagd of hij bij de projecten langs kon gaan om zelf dan maar voor het leeuwendeel van de opnamen te zorgen. Dat was het begin van een lang avontuur dat begon in het voorjaar van 2018 en nu, zes jaar later, klaar is: “Het was een vaak tijdsintensief proces, maar ik vond het ook heel interessant en verrijkend om bij al deze mooie initiatieven over de vloer te komen. Ik kende het gebied wel een beetje, vooral gezien vanaf de snelweg, maar als je dan van het gebaande pad af gaat, kom je op plekken waar je anders nooit zou komen”.

 

“Je bent ook meer dan alleen degene die de opnames maakt. Je spreekt de mensen, leest het projectplan en probeert de kern er uit te halen aan de hand waarvan je in een of twee minuten het verhaal probeert te vertellen. De mensen zijn dan vaak, op een positieve manier, verrast over het resultaat en hoe ze er zelf op staan”.

 

Uiteraard zijn alle initiatieven Jeroen dierbaar, maar als hij moet kiezen, dan zijn er twee die er voor hem uitspringen: De ene is die van Stadsboerderij De Kievit uit Katwijk van Sebastiaan Bos. De energie en vindingrijkheid van die man, dat is echt geweldig. Toen alles tijdens de Corona stillag, nodigde hij mensen uit om bij hem te komen fitnessen, d.w.z. met de hand het land bewerken. Maar ook het project zelf spreekt me enorm aan: dat je op een volkomen transparante manier duurzaam voedsel letterlijk onder de neus van de consument produceert. Maar ook Hoeve Kazan spreekt mij aan: ik ben zelf bijna-vegetariër, maar als ik zie op wat voor dierwaardige manier Saskia en John met de dieren omgaan, dan heb ik er geen enkel probleem om dit vlees te eten”.

 

Als rasechte Amsterdammer heeft Jeroen natuurlijk overal een mening over en dus ook over de meerwaarde van het LEADER-programma: “bij mij in de buurt vind je, zacht gezegd, veel scepsis over ‘Europa’ en ‘Brussel’. Tijdens de boerenprotesten had ik ook vaak felle discussies met buurtbewoners over de boeren. ‘De boer’ bestaat natuurlijk niet, maar juist met een programma als LEADER kan je het verhaal van de landbouw en het platteland op een meer genuanceerde een aansprekende manier over het voetlicht brengen.”

 

En behalve een mening uiteraard ook goede raad: “ik denk dat het programma aan waarde kan winnen als er meer gedaan wordt aan het leggen van verbindingen tussen initiatieven, dat je mensen, organisaties en bedrijven bij elkaar brengt die elkaar anders niet zouden ontmoeten en dat daar dan weer iets nieuws uit ontstaat”. 

 

 

Website: https://jbdejproducties.nl/onewebmedia/CV_JeroenBaatenburgdeJong_2016.pdf