Even voorstellen: LAG-lid Carla Glorie

Carla Glorie bij de natuurtuin Alphen

Carla woont in Koudekerk aan den Rijn, maar komt oorspronkelijk uit Heemskerk in de provincie Noord-Holland.

Na haar opleiding Voeding & Diëtiek is ze in Heemstede in een ziekenhuis gaan werken en daar ook gaan wonen. Daarna is ze voor een grote catering organisatie in Rotterdam gaan werken en verhuisde ze naar Koudekerk.

Carla: “Bij deze cateraar stond gezonde en biologische voeding voorop. In die tijd al best vooruitstrevend. Ik heb daar in totaal 16 jaar gewerkt op de kwaliteitsafdeling. Daarna heb ik verschillende dingen gedaan o.a. als natuurschoolgids gewerkt en vrijwilliger bij het Bewaarde Land.  Uiteindelijk heb ik besloten voor mezelf te beginnen, ik wilde mensen vooral weer laten ervaren waar hun voedsel vandaan komt.  Vanuit mijn bedrijf De Dansende Boom ben ik voeding- en natuurlessen aan o.a. schoolklassen gaan geven. Ik kwam toen ook in contact met een wijktuin in Alphen aan den Rijn, vanuit deze tuin ben ik schooltuinlessen, moestuincursussen en wildplukwandelingen gaan geven

Later heb ik mij aangesloten bij VELT (vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren). Daar heb ik als moestuin-, voedingsdocent en moestuincoach verschillende lessen gegeven in de regio aan volwassenen. 

Carla is ook 10 jaar bestuurslid geweest van Slow Food Groene Hart en momenteel is ze voorzitter van de Stichting Groene Hart streekproducten: “de stichting geeft aan de hand van de landelijke criteria van de Stichting Streekproducten Nederland certificaten uit aan lokale producenten en verwerkers, zodat afnemers weten dat het om streekgebonden producten uit de regio gaat en dat er ook rekening gehouden wordt met milieu, natuur en dierenwelzijn”.

“Ik ben in 2016 bij LEADER terecht gekomen na een tip van een medewerker van de gemeente Alphen. Ik heb me aangemeld en na een intakegesprek lid geworden van de Lokale Actie Groep Holland Rijnland, zoals het in de vorige periode heette”.

In het vorige programma was Carla vooral actief op het thema gezondheid.  In deze periode is duurzaam en lokaal voedsel een van de hoofdthema’s, iets wat haar ook na aan het hart ligt.

Carla is vanuit de Lokale Actie Groep betrokken bij een aantal goedgekeurde projecten: “ik ben ambassadeur van het project Samen groeien van Zorgboerderij Swaenensteyn in Hazerswoude. Het is een mooie organisatie die zorgt voor de opvang en opleiding van kinderen die uit het onderwijs zijn gevallen. Zo zijn er al twee cliënten doorgestroomd naar een groene opleiding en een baan. Ze zitten altijd vol nieuwe en leuke ideeën. Vanuit mijn rol als LAG-lid vind ik het leuk om te proberen hun initiatief met dat van anderen in de regio te verbinden”.

Carla is ook betrokken bij het initiatief van het bedrijf Innoso van Venetka Agayn. Venetka zet al geruime tijd veganistische zuivelproducten op de markt op basis van cashewnoten onder het merk Fervena: Carla: “ze is nu aan het onderzoeken of ze ook producten kan gaan maken op basis van lokale eiwitgewassen. Ik help haar bij het leggen van contacten met potentiële producenten en ga ook met haar bij de boeren langs”.

Het mooie aan het LAG-lidmaatschap is dat je met mensen en bedrijven in aanraking komt die veel bezig zijn met duurzaamheid en gezondheid. Ik heb daardoor gemerkt dat er al veel meer gebeurt in de praktijk dan dat ik eerst dacht”.