Even voorstellen:
LAG-lid Kees van Velzen

“Een stilstaande sloot leidt niet tot innovatie en resultaten. LEADER brengt, op kleine schaal, zaken in beweging”
Na zijn opleiding tot jurist is Kees aan de slag gegaan bij het Ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) waar hij onder verantwoordelijk was de afvalinfrastuctuur, (o.a introductie van de GFT-inzameling en verwerking). Hij woonde toen al in Benthuizen, nu gemeente Alphen aan den Rijn: “dat kwam goed uit toen ik wethouder werd, eerst in de gemeente Rijnwoude en, na de herindeling, in de gemeente Alphen aan den Rijn. In de 17 jaar als wethouder heb ik bijna alle portefeuilles wel gehad”.
In 2022 heeft Kees er voor gekozen om niet meer verkiesbaar te zijn. Sinds kort heeft hij ook de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt: “ik zet me als jong gepensioneerde nu in voor een aantal vrijwilligersklussen en doe ook nog wat betaald advieswerk, met name op het gebied van Ruimtelijke Ordening”. Kees: “In mijn tijd als wethouder heb ik ook LEADER leren kennen, omdat er vanuit dit programma subsidie werd gegeven aan een aantal projecten in onze gemeente, zoals bijvoorbeeld de Drijven Tuinkamers van Proba in Boskoop”.
Kees is al lang betrokken bij het wel en wee in het Groene Hart. Als wethouder van Alphen aan den Rijn nam hij het initiatief om samen met de gemeenten Woerden en Gouda het bestuurlijk platform Groene Hart op te zetten: “nu ben ik actief als voorzitter van de Stichting Groene Hart, een organisatie die het beleid ten aanzien van het Groene Hart kritisch volgt vanuit de visie dat het Groene Hart landschap behouden moet worden en dat betekend onder andere de koe in de wei houden”.
“Ik vind LEADER interessant omdat het onder meer initiatieven steunt die boeren in de regio ondersteunt bij het vinden van nieuwe perspectieven in de landbouwtransitie. Overigens gaat het hierbij om meer dan alleen de landbouw, maar om een omslag van de maatschappij als geheel”.
Kees: “Voordat ik als LAG-lid werd gevraagd, had ik al bedacht dat ik het leuk zou vinden als ik hiervoor gevraagd zou worden. Het gaat bij LEADER om kleinschalige, maar altijd wel concrete projecten. In de 1,5 jaar dat ik nu als LAG-lid meedraai heb ik al veel initiatieven voorbij zien komen. Wat mij daarbij ook bezighoudt is de vraag of je altijd de mensen bereikt die je wilt bereiken met je programma en of de initiatieven voldoende innovatief zijn”.
Kees: “Ik was als wethouder uiteraard al bekend met de taaiheid in overheidsprocessen, maar ook als LAG-lid kom ik dit weer tegen. Het ontbreekt in deze tijd vooral aan helder visies en beleidskaders. Het kabinet rommelt meer in de marge dan dat er echt wat gebeurt. Als de grote lijnen ontbreken, moet je het misschien juist in de kleine dingen zoeken. Met LEADER kan je dan zeker wel wat losmaken en initiatieven steunen die als model kunnen dienen voor toekomstige ontwikkelingen en nieuwe verdienmodellen.”.